Het Heiligenbeelden museum in Enkhuizen

 

Enkhuizen is van oudsher een heus bedevaartsoord. In een van de twee oude parochiekerken, de St. Pancras kerk werd tot aan 1572  het Heilig Kruis vereerd.

De overlevering spreekt van een wonderdadig kruis dat voor vele wonderbaarlijke genezingen heeft gezorgd. De St. Pancras kerk is nu een hervormde kerk en van het kruis is niets meer. In de oude binnenstad, nabij het station en de haven zijn nog meer Heiligen te vinden. Aan de Parklaan nr. 20 ligt het Heiligenbeelden museum. Het museum omvat een verzameling van een 130 tal beelden van diverse Heiligen en andere devotionalia. Het museum is een initiatief van Marthy de Wit, die zich al een aantal jaren bezig houdt met het verzamelen van Heiligen beelden. Achter het ontstaan van de verzameling schuilt een verhaal dat omgeven is met de mystiek die eveneens van toepassing is op vele Heiligen. Marthy vertelde ons dat zij ongeveer 20 jaar geleden een bezoek bracht aan een Spaanse priester met een helderziende gave. Deze priester was door zijn helderziendheid niet meer welkom in het klooster in Spanje, en na zijn vertrek uiteindelijk in Amsterdam terechtgekomen.  Van deze priester kreeg Marthy een beeldje van de Heilige Bernadette (Lourdes) en een boek met de titel “Het lied van Bernadette”.

 

Volgens Marthy is het hiermee allemaal begonnen. Het Museum is sinds 3 jaar geopend en heeft naast de collectie Beelden een Maria kapelletje met een bidstoel waar mensen een kaarsje kunnen opsteken. Verder hangen er aan de balken van het plafond een kleine 500 bidprentjes van Heiligen.

Het museum is een ware oase van vrede en rust. In het midden van de ruimte staan

marthy 007

twee Fauteuils waar men rustig te midden van Johannes de Doper, Benoit Bernard, St. Christopher, de H. Ferdinand, St. Servatius en nog veel meer Heiligen kan genieten van deze kunstwerken en de sfeer van rust die er in het museum hangt. De beelden die Marthy heeft verzameld, heeft ze gekocht via het internet en  op markten of zijn geschonken. Bijzonder is te noemen dat een aantal beelden die Marthy heeft verzameld,  door haar op professionele wijze zijn opgeknapt. Deze zagen er in sommige gevallen verwaarloosd en gehavend uit en waren niet toonbaar meer. Zo kwam ze in het bezit van een Madonna beeld  waarvan de ogen zo overgeschilderd waren dat het een op een demonische wijze de wereld in keek. Ze heeft het beeld onderhanden genomen en nu kijkt de Madonna liefdevol en vriendelijk de wereld in. Naast het verzamelen van beelden heeft Marthy ook een boek geschreven met de titel “Elke dag een Heilige”. In dit boek dat in het museum te verkrijgen is worden de dagen waarop men de heiligen eert beschreven evenals diverse weerspreuken en folklore die aan de desbetreffende heilige zijn gewijd. Een voorbeeld hiervan is de spreuk betreffende de Heilige Antonius Abt.

 

 

 

Sint-Antonius met zijn verken

Vader Abt van Koudekerken

Is er een die steeds verkiest

Dat het op zijn feestdag vriest.

 

 

Het museum is zeker een bezoek waard en mag niet ontbreken wanneer u Enkhuizen aandoet. Het is museum is geopend van begin Mei tot einde September op zaterdag en zondag van 14:00 tot 19:00 uur. Voor groepen (volgens afspraak) het gehele jaar door.

 

Het museum is gelegen aan de Parklaan nr 20 te Enkhuizen en ligt op 5 minuten loopafstand van het NS station en de Haven.

Juni 2003

 

http://www.bedevaartweb.com/indexnl.htm

 

 

Volgende