Heiligenbeeldenmuseum in kerstsfeer

 

God allemachtig wat prachtig!

 

 

ENKHUIZEN –‘God allemachtig, wat apart prachtig. Mogen velen zich hier heilig verbeelden’. En….. ‘We vonden hier veel meer dan alleen heiligenbeelden en verhalen. Bedankt dat we hier mochten zijn’. Dit is slechts een kleine greep uit

de enthousiaste reacties die in het gastenboek staan van het Heiligenbeeldenmuseum van

Marthy de Wit. In mei opende De Wit haar museum aan de Parklaan 20 in Enkhuizen, op een steenworp afstand

van het NS-station. En vele bezoekers,

uit binnen- en buitenland, mocht ze al begroeten.

Door Wil Schuurman.

Marthy de Wit:

 “Mijn gevoel zegt dat ik dit moet doen”

 

foto krant

 

 

Meer dan honderd 130 heiligenbeelden zijn te bezichtigen in het museum van De Wit. Compleet met een uitgebreide beschrijving van het levensverhaal, de behorende weerspreuken en het bijgeloof. ‘Sommige mensen blijven hier wel de hele middag’, vertelt de eigenaresse. Marthy de Wit had een kwart eeuw lang een gordijnenwinkel in de Westerstraat. Ook gaf ze jarenlang in de avonduren cursussen in tarot, astrologie en runentekens. Vandaag de dag schildert ze veel en twee jaar geleden begon ze met het schrijven van een boek over rituelen en oude volksgebruiken. 'Ik schreef over processies en feestdagen en gaandeweg kwamen daar heiligen in voor. Op een gegeven moment besloot ik om een apart boek over heiligen te gaan schrijven.

Dat boek heet 'Iedere dag een heilige' en het is te koop in het museum. ‘Ik heb het ook in het Engels gemaakt’.

Van huis uit is de De Wit rooms-katholiek. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door op een internaat in een klooster. Iedere dag had ze daar te maken met heiligen en dat is in feite de basis van de boeken en het ontstaan van het museum. Al werkende aan haar boek raakte De Wit steeds meer in de ban van

heiligenbeelden. "Toen ben ik ze gaan verzamelen. Ik had er al een aantal en het duurde een paar jaar voor ik deze verzameling bij elkaar had. Beelden uit België bestelde ik via internet. Veel beelden zijn zo'n honderd jaar oud maar er zijn ook oudere bij. Sommigen heb ik zelf bij moeten schilderen. Veel dingen heb ik ook gekregen, nu nog steeds. Ja, ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat ik zoveel beelden bij elkaar zou krijgen zodat ik een museum zou kunnen beginnen. Ik geloof in dingen die voorbestemd zijn. En dan komt alles wat je nodig hebt op je pad.

 

 

Bidprentjes

De meer dan 130 beelden staan overzichtelijk opgesteld. Maar er zijn meer relikwieën zoals de honderden bidprentjes aan de balken. Aan de muren hangen kazuifels, kruisbeelden en schilderijen van heiligen. Er zijn bidstoeltjes, kerkboeken en een zelfgemaakte kerststal.

Marthy de Wit heeft na de opening van het museum in mei talloze leuke reacties gehad. "De bezoekers komen van heinde en ver, uit Brabant, Limburg en Groningen", laat ze weten.

"En er waren hier ook al mensen uit Australië en Canada. Aan hen heb ik een paar van mijn boeken verkocht in het Engels. Veel mensen weten van het bestaan van mijn museum. Dat komt ook omdat er een stukje staat in het tijdschrift Devotionalia, een tijdschrift over heiligen dat vijf keer per jaar uitkomt. Jammer genoeg zijn er nog niet zoveel mensen uit de regio geweest. Hoe dat komt weet ik niet. Maar tot nu toe ben ik tevreden, al had ik gehoopt op meer bezoekers. Ik ben enthousiast van aard, denk dat de hele wereld hier komt omdat ik het museum zelf zo mooi vind. Want dit is leuk, vind je niet? Maar de mensen moeten natuurlijk wel weten dat dit museum er is. Volgend jaar ga ik uitbreiden. Dan komt er een hoekje bij met een paar 'grote jongens' “.

 

Kaarsje opsteken

In het Heiligenbeelden-museum is een apart plekje (een Maria kapel) waar bezoekers zich even kunnen terugtrekken, bidden of een kaars opsteken. De Wit vertelt over het echtpaar dat afgelopen zomer de galerie bezocht terwijl hun dochter moest bevallen. "Die mensen hebben een kaars opgestoken bij Maria. Een week later kwam die meneer vertellen dat de bevalling prima gegaan was en ik kreeg een zelfgemaakt roosje van hem”.

Marthy de Wit verzamelt de heiligenbeelden niet uitsluitend vanwege religieuze motieven.

"Ik ben wel gelovig maar niet kerkelijk. Ik heb het voor mijn plezier gedaan. Vanwege de interessante verhalen die bij sommige heiligen horen en vanwege de folklore en weerspreuken." Via haar museum ontmoet Marthy de Wit veel mensen. "Mijn hele leven ben ik al met mensen bezig. In de Westerstraat had ik 25 jaar een winkel en in die tijd gaf ik al cursussen. En nu heb ik het museum. Ik moet met mensen bezig zijn maar wel met mensen uit mijn eigen straatje. Ik ben niet iemand die naar de kroeg gaat. Dat vind ik zonde van mijn tijd." Van mei tot en met september was het heiligenbeeldenmuseum ieder weekeinde geopend. Het hele jaar door ontvangt Marthy de Wit groepen op afspraak. Met uitzondering van de week voor Kerstmis. Dan is haar museum iedere middag te bewonderen in kerstsfeer. Momenteel is ze al druk bezig met de voorbereidingen.

"Ik denk dat mensen het leuk vinden dat er hier een echte kerstsfeer is. Niet alleen met een kerststal maar ook met heiligen. Mijn gevoel zegt dat ik dit gewoon moet doen.

Ik wil graag mensen in kerstsfeer brengen. Daarom ga ik de week voor Kerst open”.

Het Heiligenbeeldenmuseum is gevestigd aan de Parklaan 20 in Enkhuizen (de groene deur rechts naast het eigenlijke huis).

Open: de week voor kerstmis van 14.00 tot 19.00 uur.

Groepjes op afspraak het hele jaar door via telefoon

0228 313307

 

8 dec. 2002

Volgende