Nieuw in Enkhuizen:

Heiligenbeeldenmuseum

 

Sint-Bernardus, Sint-Hubertus, Sint-Nicolaas en nog zoín 130 verschillende heiligen: ze zijn allemaal te bezichtigen

in het splinternieuwe heiligenbeelden-museum van Marthy de Wit

Aan de Parklaan 20, vlakbij het station in Enkhuizen. Compleet met een uitgebreide beschrijving van het levensverhaal, de bijbehorende weerspreuken en bijgeloof.

 

Iedere Enkhuizer kent Marthy de Wit. Vijfentwintig jaar lang had zij een gordijnenzaak in de Westerstraat. Ook gaf zij jarenlang cursussen tarot en astrologie. Tegenwoordig besteed zij haar tijd ('Ik ben altijd maar bezig') aan realistisch schilderen en het schrijven van zelf-geÔllustreerde boeken over astrologie, tarot, runentekens

en rituelen.

"Drie jaar geleden werkte ik aan een boek over rituelen en oude volksgebruiken. Ik schreef over processies en feestdagen, waarvan sommigen ook nu nog worden gevierd. Gaandeweg kwamen er heiligen in voor. Zonder dat ik er erg in had kregen de heiligen zelfs de overhand in het boek. Op een gegeven moment besloot ik om dan maar een apart boek over heiligen te maken."

 

 

In de ban van ...

Het zijn allemaal katholieke heiligen. Velen, zoals Jeanne d'Arc, zijn gestorven als martelaar. Al werkende aan het boek raakte Marthy de Wit helemaal in de ban van heiligen-beelden. "Toen ben ik ze gaan verzamelen. De meeste via internet. Eerst kreeg ik een foto toegestuurd, zodat ik het beeld kon beoordelen. De meeste beelden zijn zo'n honderd jaar oud, maar er zijn ook oudere bij. Sommige heb ik bij moeten schilderen."

 

De meer dan 130 heiligenbeelden staan overzichtelijk opgesteld. Maar er vallen nog veel meer relikwieŽn van het katholieke erfgoed te bewonderen in de sfeervolle galerie. Aan de laag hangende balken hangen honderden bidprentjes ('Dan stoot je je hoofd tegen een heilige, dat geeft ook een zegení). Aan de muren hangen kazuifels, kruisbeelden en schilderijen van heiligen. Er zijn bidstoeltjes, kerkboeken en relikwieŽn doosjes en een complete, zelf getimmerde kerststal.

 

foto zw-wit

Ongeveer meer dan 130 beelden op rij in Enkhuizen nieuwste museum: een Heiligenbeeldenmuseum.

(foto: Barend Hoekstra)

 

Niet kerkelijk

Maar wie denkt dat Marthy de Wit de heiligenbeelden uitsluitend verzamelde vanwege religieuze motieven heeft het mis. "Ik ben wel gelovig, maar niet kerkelijk.

Ik heb het voor mijn plezier gedaan. Vanwege de interessante verhalen die bij de heiligen horen. Vanwege het bijgeloof ook, en vanwege de weerspreuken en folklore." De boeken van Marthy de Wit zijn te koop in de galerie. Tevens liggen er exemplaren om ter plekke, of bij goed weer in haar achtertuin, onder het genot van een versnapering, in te zien. Wie het hele heiligen-boek wil lezen mag er echter wel twee dagen voor uittrekken, want bij iedere heilige wordt uitgebreid kond gedaan van diens levens-wandel, bijgeloof en weerspreuken.

Zo leren wij dat Sint-Hubertus de bescherm-heilige is van de jagers en de jachthonden.

Heel actueel is Sint-Antonius Abt. Vorig jaar, toen Nederland

 

geteisterd werd door de

MKZ-crisis, kochten sommige boeren

zijn beeld en plaatsten het in de stal. Of het heeft geholpen is niet bekend.

Wel weet Marthy de Wit dat patroonheiligen die hun taak niet naar behoren volbrachten werden gestraft. "Neem nou Sint-Antonius van Padua, de patroon van verloren spullen. Om die spullen terug te krijgen moest je bij zijn beeld een kaarsje aansteken. Kreeg je je spullen niet terug, dan kon je hem straffen door zijn beeld in een donkere kast te zetten, of in een badje met koud water."

 

Het heiligenbeelden

museum van Marthy de Wit is gevestigd aan de Parklaan 20 in Enkhuizen (de groene deur rechts naast het eigenlijke huis). Geopend: zaterdag en zondag, van 14.00-19.00 uur. Groepjes ook op afspraak, via telefoon: 0228-313307. Entree: 3 euro. Te betalen in, hoe kan het anders: in een kerkenzakje!!!

 

1 Mei 2002

Volgende